„Samo dobro wynika z przyjmowania błonnika!”
Podczas zawziętych poszukiwań wspaniałej diety, sposobów na odchudzanie lub suplementów wspomagających poprawę funkcjonowania układu pokarmowego, czy redukcję tkanki tłuszczowej, łatwo natknąć się na temat błonnika. Wielu z Was, zapewne, chociaż raz „mignął” gdzieś jego temat. Ale czym tak naprawdę jest błonnik, co oznacza dla organizmu jego przyjmowanie i jak odczuwamy tego skutki? Jego obecność w diecie jest, bowiem, znacząca. To kluczowy element wsparcia wielu procesów zachodzących wewnątrz nas.
W trosce o jelita
Błonnik pokarmowy, choć jego nazwa brzmi niewinnie, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Choć nie jest on przez nas trawiony i nie dostarcza, w zasadzie, żadnych substancji pokarmowych, wspomaga pracę jelit. A to właśnie jelita odpowiadają, w dużej mierze, za to, jak czujemy się na co dzień. Ich zaniedbanie może powodować szereg dolegliwości, rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Warto, zatem, skupić większą uwagę na tym, w jakim stanie jest ten niezmiernie ważny, ale często zaniedbywany organ. W trosce o niego należy, przede wszystkim, przestrzegać zdrowej diety i urozmaicić ją w dzienną porcję błonnika. Regularne spożywanie włókna roślinnego jest istotne z wielu powodów. To zapobieganie zaparciom, zwiększenie uczucia sytości po jedzeniu, oczyszczanie jelita z resztek pożywienia, udrażnianie go i usuwanie niepotrzebnych i często szkodliwych pozostałości procesu trawienia. Błonnik to pokarm „dobrych” bakterii, który przyspiesza przemianę materii, reguluje przyswajanie tłuszczów i cukrów i jest najbezpieczniejszym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie.
Nieoszałamiające liczby…
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20–40 g. Instytut Żywności i Żywienia podaje normy dla Polski na poziomie 30–35 g dziennie dla osób dorosłych. Innym wskaźnikiem dziennego spożycia jest zalecenie 14 g błonnika/1000 kcal w diecie/dobę. Tymczasem średnie dzienne spożycie błonnika w Polsce w 2016 roku wynosiło tylko 15,4 g na 1 osobę. Obserwacje naukowe pokazują, że społeczeństwa spożywające większą ilość włókna pokarmowego (do 30–40 g/d) mają mniejszy odsetek kłopotów pokarmowych, krążeniowych i odpornościowych oraz związanych z tym problemów zdrowotnych.
Dodatek, który gra pierwsze skrzypce
W duchu bezpieczeństwa i skuteczności, wychodząc naprzeciw problemowi niedoboru włókna roślinnego, stworzono suplement diety zawierający kompleks rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, skomponowanego z najwyższej jakości, naturalnych surowców. DuoLife Fiber Powder, to opakowanie aż 20 saszetek, zawierających zastrzeżoną, brandową formułę nukleotydową z drożdży Saccharomyces cerevisiae. Działanie prozdrowotne zawartych w suplemencie diety składników zostało udokumentowane badaniami klinicznymi, a jego przeznaczenie do stosowania będzie szczególnie wspomagające dla osób które na co dzień chcą wspierać prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego i procesy trawienne. To także złoty środek dla tych, którzy dbają o prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu, wspierają funkcje układu odpornościowego, zmagają się z problemem zgagi, czy nadwagi. Co wyróżnia DuoLife Fiber Powder, to wegańska i naturalna formuła, forma wygodna do zastosowania (wystarczy wsypać do płynu lub jedzenia!), synergizm działania, brak glutenu, sztucznych substancji smakowych, wolność od GMO i aż cztery źródła rozpuszczalnego błonnika pokarmowego! Co ciekawe – produkt może być używany do zagęszczania zup lub sosów oraz wypieków, więc będzie idealnym dodatkiem do zdrowej diety.