Zaskocz swoich gości podając im zielone pierniki z chlorellą
Jak święta, to oczywiście pyszne i aromatyczne pierniki. Co powiecie na to, by w tym roku miały kolor zielony i zawierały zdrową chlorellę?
Specjalnie dla naszych Czytelników poprosiliśmy Pawła Ochmana z Weganon.pl o przepis na nietuzinkowe, pełne zdrowia pierniki. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, koniecznie skorzystajcie z przepisu na zielone pierniki z chlorellą, który prezentujemy poniżej.życzymy smacznego!
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki pestek dyni (najlepiej te o zielonej barwie)
– 1 szklanka mąki z białego ryżu
– 1 szklanka mąki kukurydzianej
– 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
– 2 płaskie łyżki chlorelli od Purella Food
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki przyprawy piernikowej
– ½ szklanki roztopionego oleju kokosowego
– 1 szklanka syropu z agawy
WYKONANIE:
– pestki dyni zmielić np. malakserem na mąkę. Wsypać do miski i dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać
– dodać olej i syrop i dokładnie całość wymieszać i zagnieść ciasto, które nie powinno się kruszyć, (jeśli tak będzie to dodać więcej oleju)
– wałkować na grubość kilku mm (podsypując blat mąką orkiszową) i wykrawać foremkami. Układać na papierze do pieczenia. Piec 15 minut w 160 stopniach.
Źródło: www.weganon.pl