„Poziomki 2017/2018. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce” – kolejny poradnik Magdy Gessler już w sprzedaży!
Magda Gessler wydała następną książkę z serii „Poziomki 2017/2018. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce”. Słynne POZIOMKI znów przyznane! Znana i ceniona restauratorka poleca gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce.
Gdzie pysznie zjeść i jak wybrać przytulny nocleg podróżując po Polsce? Magda Gessler na co dzień poszukuje i docenia najwyższą jakość. Dlatego po raz czwarty wybrała i nagrodziła wartościowe miejsca, wymieniając je w swoim autorskim, dobrze znanym już przewodniku „Poziomki 2017/2018. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?”. To drogowskaz pomocny w wyborze najsmaczniejszych restauracji i najprzyjemniejszych hoteli w Polsce, polecanych przez gwiazdę „Kuchennych rewolucji”. Partnerem tegorocznego przewodnika jest Kropla Délice.
Magda Gessler od lat podróżuje po Polsce i pomaga wielu restauratorom, których biznes kulinarny doświadcza kryzysu. Jej profesjonalne, często ostre wytyczne i zawsze cenne podpowiedzi, a przede wszystkim ich efekty, miliony telewidzów mogą podglądać w popularnych i lubianych programach telewizyjnych. Najsłynniejsza polska restauratorka i właścicielka ponad 20 restauracji, wielu dała się poznać jako osoba bezkompromisowa jeśli chodzi o dążenie do najwyższych standardów. W tym celu też stworzyła własny znak jakości. Poziomka to dla mnie cud polskiej natury. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, zapachu, aromatu. To śpiew słowika o poranku, wieczorny koncert świerszczy, którym przysłuchiwałam się jako mała dziewczynka, czy ciepły letni deszcz, który niesie ulgę po ciężkim dniu. Poziomka to również głos mojej babci, która piekła i gotowała najlepiej na świecie.
Poziomki odznaczenia Magdy Gessler, dedykowane miejscom, na które warto zwrócić szczególną uwagę. Lokale nagradzane są według prostego podziału na dobre i bardzo dobre, wybitne oraz te które skradły serce restauratorki. Formuła nagród rządzi się tymi samymi zasadami, co dobrze znane i świetnie kojarzone gwiazdki Michelin.
Autorka prezentuje w książce ponad 150 miejsc, w tym także swoich podopiecznych. Widzowie programu „Kuchenne rewolucje” dowiedzą się gdzie odnaleźć znane im ze słynnych metamorfoz lokale, które śmiało można uznać za regionalne skarby. Te często niepozorne rodzinne biznesy okazują się prawdziwymi perełkami, a Magda Gessler pomaga je odkryć.
Każde z wyróżnionych przez Magdę Gessler miejsc ma stosowny opis. Czytelnik znajdzie praktyczne informacje: dane adresowe, adres strony internetowej i numer telefonu, a także informację o osobach stojących za sukcesem danego miejsca. Przewodnik zawiera też miejsce na notatki. Całość dopełniają piękne zdjęcia, dodatkowe opisy nietypowych atrakcji lub informacje o malowniczym położeniu danego miejsca. To też świetna mapa lokalizacji dla wszystkich, którzy uwielbiają odkrywać Polskę. Najlepiej przecież zwiedza się po smacznie przespanej nocy i jeszcze smaczniejszym posiłku.
Przewodnik obejmuje wszystkie regiony: Pomorze, Kaszuby, Kujawy, Górny i Dolny Śląsk, Wielkopolskę i Ziemię Lubuską, Warmię i Mazury, Małopolskę, Podhale i Podkarpacie, a także Mazowsze, Podlasie i oczywiście Lubelszczyznę. W każdym ze wskazanych regionów można znaleźć docelowe miejsce na świetną podróż, lub przystanek po drodze. Jego zaletą jest rozmaitość. Czytelnik pozna miejsca, gdzie królują regionalne rarytasy, swoją siedzibę mają agroturystyczne pensjonaty i restauracje o bogatych smakach. To miejsca gdzie gość znajdzie dania sezonowe, pełne przepychu i luksusu, lub wprost przeciwne pełne prostoty, tradycji i elegancji.
Ogromną zaletą przewodnika jest przybliżenie sylwetek konkretnych właścicieli, którzy stoją za wybranym hotelem czy restauracją. To oni na co dzień je tworzą i dbają, wkładając w to mnóstwo wysiłku i serca. Wiele razy sercem danego miejsca jest właśnie zespół oddanych ludzi, często są to rodziny. Dzięki przewodnikowi można mieć wrażenie, że odwiedza się starych znajomych. „Poziomki 2017/2018” Magdy Gessler pomogą zaplanować i przeżyć niezapomnianą podróż, pełną smaków, wrażeń i wyjątkowych wspomnień. A wszystko to na wyciągnięcie ręki, zgodnie z powiedzeniem cudze chwalicie, a swojego nie znacie.
Polska jest piękna, a jej smaki wyjątkowe. Nasz kraj jest ekologicznie najczystszą ziemią w Europie! I z tej ziemi trzeba czerpać i na tej ziemi trzeba siać. To rodzaj cudu! I to chcę Wam pokazać w tym przewodniku. Moja Polska, którą ubóstwiam najbardziej na świecie, to prawdziwa skarbnica miejsc. Droga do nich czasem może długa, czasem kręta, ale warto w nią wyruszyć.
Więcej o gwieździe „Kuchennych rewolucji”:
Magda Gessler – z wykształcenia malarka, absolwentka madryckiej Akademii Sztuk Pięknych. Szybko okazało się, że równie śmiało jak obrazy komponuje smaki. Dzisiaj prowadzi kilka restauracji – m.in. U Fukiera na warszawskiej Starówce czy Słodki… Słony (także w stolicy). Od sześciu lat podróżuje po kraju, zmieniając jego kulinarne oblicze jako gwiazda polskiej edycji „Kuchennych rewolucji”. Jest też jurorką polskiej edycji programu „Masterchef”. Od trzech sezonów Magda Gessler przyznaje swoje nagrody – Poziomki – najlepszym restauracjom i hotelom w Polsce. Sama spędza w podróżach po polskich miastach i miasteczkach trzysta dni w roku, dlatego chce pomóc innym odnaleźć najlepsze adresy na gastronomicznej mapie Polski.