Wyjątkowe przepisy na Wielkanoc
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. W tym roku nasze stoły znowu uginać się będą od słodkości. Niestety tradycyjne polskie ciasta często są ciężkostrawne, a w przepisach dominuje niezdrowy dla nas cukier i tłuszcze. Nie chcąc zrezygnować z pysznego deseru, ciężko nam się zdecydować. Jak sprawić by dania były równie pyszne jak i zdrowsze? Może zaproponować zdrowszą, wegańską alternatywę… Przyjrzyjmy się deserom!
Mazurek
Króla wielkanocnych deserów znajdziemy na prawie każdym polskim stole, ale w tym roku spróbujmy w pełni roślinnej wersji, która oczaruje kubki smakowe nawet najwybredniejszego smakosza – a do tego jest zdrowszą alternatywą tradycyjnego wypieku. Aby osiągnąć oczekiwany rezultat należy zastąpić masło i produkty odzwierzęce tymi roślinnymi.
I tak, w przepisie na spód, powinna znaleźć się baza z ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, lodowata woda (ok. ¼ szklanki), szczypta soli, i odrobina nierafinowanego cukru np. trzcinowego albo kokosowego. Składnikiem działającym jak masło będzie tu olej kokosowy, którego należy dodać tyle, aby masa stała się elastyczna czyli ok. ½ szklanki. Po zmrożeniu wyrobionego ciasta, należy piec je w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut.
Na słodki krem będziemy potrzebować: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżki cukru, 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ¼ łyżeczki kardamonu, kilka łyżek mleka roślinnego i mąki ziemniaczanej. Z tych składników po wymieszaniu i podgrzaniu w małym rondelku powstanie masa budyniowa. Najpierw należy podgrzewać mleko z przyprawami a pod koniec należy powoli dosypać ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej, która zagęści masę.
Po przestudzeniu budyniu należy wmieszać tubkę karmel z solą firmy Super Krówka, która nada Mazurkowi smak zbliżony do kajmaku. Następnie należy nałożyć krem na wcześniej upieczony spód i… gotowe! Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodyczy, która smakiem zachwyci każdego, ale która nie zawiera szkodliwego dla naszego zdrowia białego cukru, ani syropu glukozowo-fruktozowego. Co więcej, każdy składnik pochodzi z ekologicznego źródła – wszystko to daje nam najwyższej jakości produkt i idealny dodatek do Wielkanocnych wypieków.
Chlebek bananowy:
Kolejnym, nieco prostszym deserem, który idealnie wpasuję się w Wielkanocny klimat jest chleb bananowy. Ten wegański jest pyszny, zdrowy, naturalnie słodzony, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut! Jeżeli mamy kilka przejrzałych bananów nie ma lepszego sposobu na ich wykorzystanie!
Główną zasadą pieczenia chlebków jest to, żeby najpierw wymieszać suche składniki, następnie mokre i na koniec szybko je połączyć i wrzucić do piekarnika. Czas pieczenia to 45-55 minut w temperaturze 175 stopni.
Suche składniki: ¼ szklanki cukru kokosowego, ½ szklanki płatków owsianych, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki drobnej soli morskiej, 1½ szklanki orkiszowej pełnoziarnistej.
Mokre składniki: 1⅓ szklanki puree bananowe, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego, ⅓ szklanki mleka roślinnego, ⅓ szklanki ciepłego oleju kokosowego, czekoladowo-orzechową tubkę Super Krówka (krem ten nie zawiera ani laktozy, ani glutenu. Dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób z tego typu wykluczeniami pokarmowymi) i 2 łyżki syropu klonowego, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Chlebek najlepiej zacząć piec tuż przed pojawieniem się gości tak, aby wypełnić dom przepysznym aromatem. Aby wzmocnić ten efekt możemy dodać cynamon i gałkę muszkatołową do ciasta przed pieczeniem. Fantastyczny smak tego deseru pochodzi z najlepszej jakości składników, które są w pełni roślinne, a Super Krówka łączy smaki, dodając im nowego charakteru!
Zdrowsze alternatywy wcale nie musza być gorsze od naszych tradycyjnych wyborów. Bogactwo naturalnych składników sprawia, że nie tylko jakość naszego jedzenia wzrasta, ale również jego smak. Dlatego warto eksperymentować – dla naszego zdrowia, i zdrowia najbliższych – jak i również dla niezwykłych, oryginalnych smaków. Dzięki takiemu połączeniu będziemy mogli cieszyć się tymi świętami w pełni!