Zobaczcie jak gotowaliśmy z Rafałem Maserakiem i AllAboutLife!
Można się zastanawiać, czy da się połączyć gotowanie, sprzątanie i kosmetyki i taniec? Wydaje się niemożliwe? A jednak. Zaprzyjaźniony z nami portal www.allaboutlife.pl znów zorganizował wydarzenie z cyklu Warsztaty z Gwiazdą. Tym razem głównym gospodarzem był Rafał Maserak, który po wspólnym gotowaniu zaprosił wszystkich do tańca.
W warszawskiej restauracji Fat Buddha spotkali się miłośnicy zdrowego i smacznego jedzenia oraz kosmetyków, bo spotkaniu towarzyszyła prezentacja marki O Way Polska, której przedstawiciele opowiadali o całkowicie bezpiecznych i skutecznych produktach do pielęgnacji włosów. Można było również zbadać się razem z Enso electronics, a także przetestować środki czystości od Mill clean.
Tym razem gotowaliśmy z Rafałem Maserakiem, Anną Kosterną – Kaczmarek, autorką bloga Czosnek w Pomidorach i Joasią Biernacką – Ashplumplum. Jak zwykle było pysznie, intensywnie i zdrowo. Prezentujemy przepisy, które z pewnością będą inspiracją na jesienne wieczory w kuchni.
Sałatka krabowa z paluszków SURIMI
• 2 opakowania paluszków krabowych SURIMI
• 6 ogórków konserwowych
• 4 jajka
• seler naciowy
• pęczek szczypiorku
• majonez light
• sól Appetita
• pieprz kolorowy ziarnisty Appetita
Przyrządzenie:
Gotujemy jajka, resztę produktów kroimy w kostkę, przyprawiamy. Studzimy jajka kroimy. Przyprawione produkty ustawiamy w ringu do góry.
Risotto z grzybami
Składniki:
– 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland
– 350 g ryżu do risotto
– 3 cebule szalotki
– około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
– 2 ząbki czosnku
– 1 kostka masła 82% tłuszczu
– 3 duże łyżki startego parmezanu
– około 250 ml wina białego wytrawnego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– natka pietruszki
– oliwa z truflą
– sól i pieprz Appetita
Przyrządzenie:
Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów)i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli wywaru warzywnego cały czas mieszając. Za każdym razem dolewaj porcję jak ryż wchłonie poprzednią. I tak przez około 30 minut. W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
Oryginalny Sok jabłko – cynamon – goździk
cynamon mielony i cukier waniliowy Appetita
goździki
4 podsmażone jabłka
miód (kilka łyżek)
Mus jabłkowo- gruszkowy rozgrzewający
Składniki:
Różne jabłka ( kwaśne, słodkie )
Oryginalny Sok jabłko- imbir- goździk
Laska wanilii
Cynamon mielony Appetita
Goździki Appetita kilka
Przyrządzenie:
Gotujemy na małym ogniu Oryginalny Sok jabłko-imbir – goździk – dodajemy obrane pokrojone w kostki jabłka i gruszki, przykrywamy i na małym ogniu gotujmy mus. Dodajemy odrobinę soku podczas gotowania, laskę lub puder wanilii oraz cynamonu.
Racuchy z owocami
Składniki:
2 jabłka
200 ml mleka
1 jajko
150 g mąki
łyżka cukru waniliowego Appetita
łyżka cukru
łyżka sody oczyszczonej
do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy
mus z owocu czarnego bzu Runoland
musli MIXIT owocowe
Przyrządzenie:
Mieszamy wszystkie składniki razem czyli: mleko, jajka, mąkę, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Na koniec dodajemy starte jabłko. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Na koniec dodajemy mus z bzu firmy Runoland i płatki MIXIT.
Sałatka z serem Lazur
Składniki:
mix sałat
pomidory cherry
gruszka
świeży, zielony ogórek
ser pleśniowy Lazur, proponujemy różne rodzaje np. złocisty, błękitny, turkusowy
prażone pestki słonecznika
Przyrządzenie:
Wrzucamy do miski mix sałat. Kroimy gruszkę, świeży zielony ogórek, ser pleśniowy Lazur różne rodzaje np. złocisty i błękitny. Prażymy pestki słonecznika na patelni i dodajemy do całości. Uzupełnieniem całości będzie sos.
Składniki sosu:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy
- sól czosnkowa APPETITA
- pieprz kolorowy ziarnisty APPETITA
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.
Smoothie bowl z płatkami MIXIT
Składniki:
4 banany
1 awokado
1 szklanka mrożonych jagód
250 ml mleka ryżowego
2 kiwi
wiórki kokosa
maliny/ borówki
Przyrządzenie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy, przelewamy do miseczki, dekorujemy musli MIXIT.Rozgrzewająca super prosta zupa z dyni
Składniki:
Oryginalny Sok jabłko – imbir
dynia hokkaido
przyprawa Appetita Grubo mielone do warzyw zapiekanych
sok z limonki
czerwona pasta curry
mleczko kokosowe
jogurt naturalny
ryż jaśminowy
świeża kolendra
ziarna do sałatek Mixit
Przyrządzenie:
Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Mix ziaren upraż na suchej patelni. Dynię hokkaido umyj, wydrąż środek z pestkami i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej sokiem jabłkowo – imbirowym Oryginalny Sok. Dopraw przyprawą Appetita i gotuj, aż dynia zmięknie. Wlej mleczko kokosowe i gotuj chwilę razem. Zmiksuj blenderem. Dodaj pastę curry i wlej sok z limonki. Ponownie zblenduj i ewentualnie dopraw przyprawą Appetita bądź dodaj więcej curry (w zależności jak ostre dania lubisz). Do miseczki włóż porcje odcedzonego ryżu. Wlej gorącą zupę z dyni. Zamiast śmietany dodaj do porcji po łyżeczce jogurtu, posyp uprażonymi ziarnami oraz posiekaną świeżą kolendrą.
Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na zapoznanie się z produktami partnerów oraz tańce.
Warto zadbać o swoje zdrowie. Dzięki Enso Electronics goście warsztatów mogli w ekspresowy sposób zeskanować swój organizm pod kątem chorób. Z badania skorzystała,m.in. Magdalena Antosiewicz
Fot. Jarosław Antoniak – materiały prasowe