Kamila Szczawińska promowała swoją książkę podczas gotowania!
Nakładem wydawnictwa Edipresse ukazała się książka Kamili Szczawińskiej, pt. „Kuchnia dla całej rodziny”. Modelka promowała ją, podczas warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Comfort Food Studio w Hali Koszyki w Warszawie.
Kamila Szczawińska jest jedną z najsłynniejszych polskich modelek. W ciągu 15-letniej kariery pracowała m.in. dla Diora, Chanel czy Gucciego. Krążą legendy, że modelki chodzące po wybiegach wielkich projektantów żywią się wacikami nasączonymi sokiem pomarańczowym czy liściem sałaty. I choć Kamila Szczawińska zawsze była bardzo szczupła, to zapewnia, że nie jest to efektem tego typu drakońskiej diety ani genów, tylko filozofii życia i szczerej miłości do jedzenia. W swojej debiutanckiej książce „Kuchnia dla całej rodziny” wyjaśnia, że zamiłowanie do gotowania wyniosła z domu. To mama nauczyła Kamilę korzystania z tradycyjnych i ekologicznych polskich produktów. Kulinarną pasję modelka rozwijała także podczas służbowych podróży po całym świecie. We Włoszech odkryła świat suszonych pomidorów, oliwy z oliwek i makaronów, a w Paryżu nauczyła się jeść do każdego posiłku sałatę z bagietką. Swoją wiedzę poszerzyła także dzięki studiom z zakresu psychodietetyki. Zdrowe odżywianie było dla Kamili Szczawińskiej zawsze bardzo istotne, ale stało się jeszcze ważniejsze, kiedy na świecie pojawiły się dzieci. To z myślą o nich Kamila przygotowuje smaczne i wartościowe posiłki. Syn Julek i córka Kalinka szybko zaczęli w tym pomagać mamie. Oboje uwielbiają krzątać się w pachnącej ziołami i przyprawami kuchni.
W książce „Kuchnia dla całej rodziny” Kamila Szczawińska dzieli się autorskimi pomysłami na 100 dań na każdą porę dnia. Wszystkie można przygotować z sezonowych, lokalnych i nieprzetworzonych produktów, dzięki czemu posiłki będą nie tylko smaczne, ale też pożywne i zdrowe. Każdy, kto zna Kamilę Szczawińską, ten wie, że kocha ona zupy i nie wyobraża ona sobie bez nich dnia – zwłaszcza jesienią i zimą. W książce „Kuchnia dla całej rodziny” proponuje czytelnikom barszcz, kapuśniak, botwinkę, ogórkową, a także kremy: brokułowy, z cukinii czy z pomidorów. Dzieli się także pomysłami na sałatki i surówki w różnych odsłonach: słodkiej i słonej, lekkostrawnej i bardziej treściwej. Sałatka z dynią, z bobem, z tamarillo, z ryżem pełnoziarnistym czy z oliwkami – to tylko kilka spośród wielu propozycji. Nie zabrakło także receptur na sosy do sałatek. Kolejną część książki Kamila Szczawińska poświęca koktajlom, sokom i lemoniadom. Przekonuje czytelników, że od tych owocowych i warzywnych napojów można się uzależnić, tak samo jak od energii, którą dają na cały dzień. Prezentuje przepisy m.in. na koktajle winogronowo-pietruszkowe, śliwkowe, malinowe, cytrusowe, wzmacniające włosy czy potreningowe, na lemoniady jabłkowo-morelowe, porzeczkowe i z miętą, a także na herbatę zimową i sok mandarynkowy.
Wszystkie 100 przepisów zostało opatrzonych listą niezbędnych składników i opisem przygotowania krok po kroku. Dzięki temu nawet osoby rozpoczynające swoją kulinarną przygodę poradzą sobie z ich przyrządzeniem – także dzieciaki, oczywiście pod opieką dorosłych! Oprócz tego na czytelników czekają także ciekawostki i wskazówki.
Mandarynki to cudowne owoce. Zawierają najwięcej witaminy A spośród wszystkich cytrusów (poza grejpfrutami), a także bardzo dużo witaminy C. Ponadto mają właściwości odchudzające.
Chcesz żyć długo? Pij codziennie mleko kokosowe, które cudownie smakuje, a przede wszystkim wzmacnia odporność i skutecznie chroni przed infekcjami.
Ziarna sezamu należą do najzdrowszych nasion. Sezam, zwłaszcza czarny, zawiera najlepszy wapń dla naszych kości, o wiele lepszy niż obecny w mleku.
Przepisy Kamila Szczawińska zilustrowała fotografiami własnego autorstwa. Ujęcia barwnych i apetycznych potraw z pewnością zachęcą całą rodzinę do wspólnego gotowania. Książkę „Kuchnia dla całej rodziny” wzbogacają także kadry z sesji zdjęciowej Kamili, Julka i Kalinki spędzających rodzinnie czas na jeździe konno czy przygotowywaniu zdrowych soków.
fot. Maciej Goliszewski / Epoka dla Edipresse Książki