Zdrowe przepisy na świąteczne dania z ryby

Szykujesz się do Świąt Bożego Narodzenia i zastanawiasz się, co zrobić, żeby przygotowane potrawy były smaczne i zdrowe? Sprawdź, jak możesz przyrządzić świąteczne dania inaczej – w lżejszej i zdrowszej wersji!

Święta to przede wszystkim czas spędzony z rodziną. Biesiadujemy, próbując różnych pyszności, których nie sposób sobie odmówić. Przyjmując gości w naszym domu, możemy postawić na stole potrawy, które będą zdrowsze, dzięki udoskonaleniu ich przepisów lub zastąpieniu tradycyjnie używanych produktów, lepszymi odpowiednikami.

Wszystko zaczyna się od ryby

Wedle tradycji na wigilijnym stole znajdziemy 12 dań, z których większość to ryby w różnorodnej postaci. Gotowane, pieczone, ale najczęściej smażone lub podawane w oleju. Spożycie tak wielu ciężkostrawnych potraw często kończy się złym samopoczuciem. Warto zmodyfikować te przepisy, by były tak samo smaczne, ale o wiele zdrowsze!

Najważniejszy jest dobór produktów o odpowiedniej jakości. Jak wybrać dobrą rybę? Najlepsza jest ta, która ma dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3) przy jednocześnie niskiej zawartości tłuszczów.

Dobrym wyborem jest łosoś, który zawiera prawie 5g (w 100g) zdrowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy z grup A, B, D, E.  Ponadto zdrowe i zalecane są: pstrąg, karp, tuńczyk lub mintaj. Ważne, by ryba pochodziła z certyfikowanej hodowli, gdzie zachowywane są odpowiednie normy – ryby karmione są pokarmem zbliżonym do naturalnego i pozbawionym antybiotyków oraz przebywają w niezanieczyszczonym zbiorniku wodnym. Warto wybierać te wolno żyjące – atlantyckie lub pacyficzne. Ciekawym rozwiązaniem na świąteczny stół są rybne sałatki np. z wędzoną makrelą. Przygotowanie takiego dania jest proste – wystarczy ugotować trzy marchewki, dwie pietruszki, selera i trzy jajka. Składniki te należy pokroić w kostkę, dodatkowo dodać trzy pokrojone ogórki kiszone, a całość uzupełnić wybraną rybą – np. obraną z ości makrelą. Dla połączenia składników można użyć zdrowego oleju RegenOil Liquid Gold od Duolife, który dodatkowo nada sałatce wyrazistości.

Olej RegenOil Liquid Gold skomponowany został na bazie 13 wyselekcjonowanych, nierafinowanych, tłoczonych na zimno olejów roślinnych. Kompozycja ta zachowuje optymalne proporcje kwasów Omega i jest uzupełniona o witaminy K2 MK7 oraz D3. Oprócz pysznej przekąski zafundujemy gościom moc witamin, które wspomogą prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Skąd te prozdrowotne właściwości? K2 wspomaga utrzymanie zdrowych kości, a D3 usprawnia procesy wchłaniana wapnia i fosforu oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Sposób przygotowania

To, w jaki sposób przyrządzimy nasze dania, ma ogromne znaczenie. Powinniśmy zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania (w wodzie lub na parze), grillowania lub pieczenia w piekarniku. W trakcie smażenia powstają nadtlenki, wolne rodniki czy akroleina. To związki, które są dla nas szkodliwe. Smażone potrawy wywołują również nieprzyjemne uczucie ciężkości. By oszczędzić sobie i bliskim złego samopoczucia w święta, a zarazem sprawić, by te swoim smakiem i aromatem podbiły serca gości, warto użyć wyjątkowych przypraw, które nadadzą im wyrazistszego smaku i pobudzą organizm do szybszego trawienia. Z tych powszechnie dostępnych, można wybrać majeranek, bazylię, kolendrę, kminek, kardamon, lubczyk, imbir lub gałkę muszkatołową.

Zdrowym przepisem na rybne danie może być gotowany łosoś. By je przygotować, wystarczy włożyć do garnka obraną marchew, pietruszkę i selera. Warzywa te należy zalać wodą, dodać kilka ziaren pieprzu i zagotować. Do tak stworzonego wywaru wystarczy dodać około 100 dag oczyszczonego łososia (filety lub „dzwonki”), podgotować przez 20 minut, a pod koniec dodać łyżkę octu. Przygotowane w ten sposób danie wystarczy wyłożyć na talerz, posypać posiekaną natką z pietruszki i skropić zdrowym, pełnym składników odżywczych olejem, takim jak RegenOil Liquid Gold.

Dobre węglowodany

Dania mączne – takie jak pierogi czy makarony (np. kluski z makiem) również można przyrządzić zdrowiej. Nie ma przeszkód, by pierogi ugotować i podpiec w piekarniku. Makaron nie musi być pszenny – śmiało można wykorzystać np. mąkę razową, która jest jej zdrowszym zamiennikiem. Tego typu podmiany nie tylko wyjdą z korzyścią dla naszego zdrowia, ale również pozwolą przygotować tradycyjne dania  w odmienionej i wyjątkowej formie.

Organizując święta, warto kierować się zasadą: „By było smacznie i zdrowo”. Mądrze wybierając produkty i używając zdrowszych sposobów przyrządzania potraw, nie tylko polepszymy jakość naszych świątecznych dań, ale i być może odkryjemy nowe smaki, których dotąd nie znaliśmy. Z kolei przy dzieleniu się opłatkiem, z czystym sumieniem będziemy mogli życzyć gościom zdrowia, ponieważ my zadbaliśmy o nie w ten wyjątkowy świąteczny dzień.

Więcej na: https://myduolife.com/