Zobaczcie jak gotowaliśmy z Rafałem Maserakiem i AllAboutLife!

Można się zastanawiać, czy da się połączyć gotowanie, sprzątanie i kosmetyki i taniec? Wydaje się niemożliwe? A jednak. Zaprzyjaźniony z nami portal www.allaboutlife.pl znów zorganizował wydarzenie z cyklu Warsztaty z Gwiazdą. Tym razem głównym gospodarzem był Rafał Maserak, który po wspólnym gotowaniu zaprosił wszystkich do tańca.

W warszawskiej restauracji Fat Buddha spotkali się miłośnicy zdrowego i smacznego jedzenia oraz kosmetyków, bo spotkaniu towarzyszyła prezentacja marki O Way Polska, której przedstawiciele opowiadali o całkowicie bezpiecznych i skutecznych produktach do pielęgnacji włosów. Można było również zbadać się razem z Enso electronics, a także przetestować środki czystości od Mill clean.

Tym razem gotowaliśmy z Rafałem Maserakiem, Anną Kosterną – Kaczmarek, autorką bloga Czosnek w Pomidorach i Joasią Biernacką – Ashplumplum. Jak zwykle było pysznie, intensywnie i zdrowo. Prezentujemy przepisy, które z pewnością będą inspiracją na jesienne wieczory w kuchni.

Sałatka krabowa z paluszków SURIMI

• 2 opakowania paluszków krabowych SURIMI

• 6 ogórków konserwowych

• 4 jajka

• seler naciowy

• pęczek szczypiorku

• majonez light

• sól Appetita

• pieprz kolorowy ziarnisty Appetita

Przyrządzenie:

Gotujemy jajka, resztę produktów kroimy w kostkę, przyprawiamy. Studzimy jajka kroimy. Przyprawione produkty ustawiamy w ringu do góry.

Risotto z grzybami

Składniki:

– 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland

– 350 g ryżu do risotto

– 3 cebule szalotki

– około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego

– 2 ząbki czosnku

– 1 kostka masła 82% tłuszczu

– 3 duże łyżki startego parmezanu

– około 250 ml wina białego wytrawnego

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– natka pietruszki

– oliwa z truflą

– sól i pieprz Appetita

Przyrządzenie:

Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów)i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się trochę przezroczysty. Wlej 3/4 wina białego i mieszaj ryż, aż alkohol odparuje, a ryż wchłonie płyn. Wlej wywar z grzybów i mieszaj, aż ryż go wchłonie. Następnie cały czas mieszając wlewaj po 1 chochli wywaru warzywnego cały czas mieszając. Za każdym razem dolewaj porcję jak ryż wchłonie poprzednią. I tak przez około 30 minut. W połowie gotowania i mieszania dodaj posiekane grzyby i dopraw całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec wlej resztę wina, wymieszaj. Dodaj 3/4 startego parmezanu, 1 dużą łyżkę masła oraz posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sok z cytryny do smaku. Wymieszaj całość dokładnie. Przykryj patelnię pokrywką i odstaw risotto na 5 minut. Po tym czasie podaj risotto gorące posypane parmezanem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Grzaniec bezalkoholowy

Składniki:

Oryginalny Sok jabłko – cynamon – goździk

cynamon mielony i cukier waniliowy Appetita

goździki

4 podsmażone jabłka

miód (kilka łyżek)

Mus jabłkowo- gruszkowy rozgrzewający

Składniki:

Różne jabłka ( kwaśne, słodkie )

Oryginalny Sok jabłko- imbir- goździk

Laska wanilii

Cynamon mielony Appetita

Goździki Appetita kilka

Przyrządzenie:

Gotujemy na małym ogniu Oryginalny Sok jabłko-imbir – goździk – dodajemy obrane pokrojone w kostki jabłka i gruszki, przykrywamy i na małym ogniu gotujmy mus. Dodajemy odrobinę soku podczas gotowania, laskę lub puder wanilii oraz cynamonu.

Racuchy z owocami

Składniki:

2 jabłka

200 ml mleka

1 jajko

150 g mąki

łyżka cukru waniliowego Appetita

łyżka cukru

łyżka sody oczyszczonej

do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy

mus z owocu czarnego bzu Runoland

musli MIXIT owocowe

Przyrządzenie:

Mieszamy wszystkie składniki razem czyli: mleko, jajka, mąkę, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną. Na koniec dodajemy starte jabłko. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Na koniec dodajemy mus z bzu firmy Runoland i płatki MIXIT.
Sałatka z serem Lazur

Składniki:

mix sałat

pomidory cherry

gruszka

świeży, zielony ogórek

ser pleśniowy Lazur, proponujemy różne rodzaje np. złocisty, błękitny, turkusowy

prażone pestki słonecznika

Przyrządzenie:

Wrzucamy do miski mix sałat. Kroimy gruszkę, świeży zielony ogórek, ser pleśniowy Lazur różne rodzaje np. złocisty i błękitny. Prażymy pestki słonecznika na patelni i dodajemy do całości. Uzupełnieniem całości będzie sos.

Składniki sosu:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • sól czosnkowa APPETITA
  • pieprz kolorowy ziarnisty APPETITA

Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.

Smoothie bowl z płatkami MIXIT

Składniki:

4 banany

1 awokado

1 szklanka mrożonych jagód

250 ml mleka ryżowego

2 kiwi

wiórki kokosa

maliny/ borówki

Przyrządzenie:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy, przelewamy do miseczki, dekorujemy musli MIXIT.Rozgrzewająca super prosta zupa z dyni

Składniki:

Oryginalny Sok jabłko – imbir

dynia hokkaido

przyprawa Appetita Grubo mielone do warzyw zapiekanych

sok z limonki

czerwona pasta curry

mleczko kokosowe

jogurt naturalny

ryż jaśminowy

świeża kolendra

ziarna do sałatek Mixit

Przyrządzenie:

Ryż ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Mix ziaren upraż na suchej patelni. Dynię hokkaido umyj, wydrąż środek z pestkami i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej sokiem jabłkowo – imbirowym Oryginalny Sok. Dopraw przyprawą Appetita i gotuj, aż dynia zmięknie. Wlej mleczko kokosowe i gotuj chwilę razem. Zmiksuj blenderem. Dodaj pastę curry i wlej sok z limonki. Ponownie zblenduj i ewentualnie dopraw przyprawą Appetita bądź dodaj więcej curry (w zależności jak ostre dania lubisz). Do miseczki włóż porcje odcedzonego ryżu. Wlej gorącą zupę z dyni. Zamiast śmietany dodaj do porcji po łyżeczce jogurtu, posyp uprażonymi ziarnami oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na zapoznanie się z produktami partnerów oraz tańce.
Warto zadbać o swoje zdrowie. Dzięki  Enso Electronics goście warsztatów mogli w ekspresowy sposób zeskanować swój organizm pod kątem chorób. Z badania skorzystała,m.in. Magdalena Antosiewicz

Fot. Jarosław Antoniak – materiały prasowe