Samo zdrowie? Szokująca prawda o owocach i warzywach!

Chcąc się prawidłowo odżywiać sięgamy po te produkty, które słyną z bogatej dawki witamin i pełnych minerałów. Dlatego najczęściej w naszym koszyku lądują warzywa i owoce, które powszechnie są uważane za najzdrowsze. Niestety okazuje się, że mogą być one pełne azotanów, których zbyt wysoki poziom jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy jest sposób, by poznać ich stężenie zanim dokonamy zakupu?

W dzisiejszych czasach mamy coraz większą świadomość tego jak ważne jest dostarczanie odpowiednich, zdrowych składników do naszego organizmu, aby funkcjonował prawidłowo. W dobie wszechobecnej chemii zwracamy uwagę na skład produktów, analizujemy każdą jego pozycję. W przypadku owoców, warzyw czy mięsa – nie jest to już takie łatwe. Idąc na bazar czy do marketu nie mamy możliwości poznania „historii” danego produktu i ilości nawozów, które zostały użyte, by zabezpieczyć plony. A niemal każdy sprzedawca na bazarze przekonuje nas, że jego owoce czy warzywa pochodzą z domowej uprawy, wykorzystującej tylko naturalne nawozy (a i z tymi można przesadzić).

Czym są azotany i azotyny?

Do produkcji owoców i warzyw stosowane są nawozy, które w swoim składzie zawierają azotany (występujące również w nawozach naturalnych), które zabezpieczają plony podczas ich wzrostu.

Azotany i azotyny to pochodne kwasu azotowego. Azotany pochodzą od kwasu azotowego (V) HNO3, a azotyny od kwasu azotowego (III) HNO2. Związki azotu są toksyczne dla człowieka, dlatego w Rozporządzeniu Komisji Wspólnoty Europejskiej z 2006 roku określono ściśle maksymalną zawartość azotanów i azotynów w produktach spożywczych. Wynika to z faktu, że azotany same w sobie nie są toksyczne dla człowieka, jednak w kwaśnym środowisku żołądka w pH < 4, a także pod wpływem bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym są przekształcane do azotynów, które w nadmiarze są niebezpieczne dla zdrowia. Mogą powodować m.in. sinicę, niedokrwistość, zaburzenie funkcjonowania jelit,
a nawet nowotwory.

Greentest – niezastąpiony pomocnik w drodze do zdrowia

Co więc zrobić, by nie musieć nikomu wierzyć „na słowo” i mieć przekonanie do produktów, które wsadzamy do przysłowiowego garnka? Do tej pory musieliśmy zdać się na wygląd produktów (który bywa zdradliwy) bądź na własną intuicję. Jednak jeśli chodzi o nasze zdrowie lepiej zawsze mieć pewność! Można ją zyskać dzięki niezwykłemu urządzeniu. Greentest Eco pozwala na ocenę zawartości substancji chemicznych w świeżych produktach roślinnych, takich jak owoce i warzywa oraz w mięsie i rybach, poprzez ocenę zawartości azotanów w badanym produkcie. Jak to działa? Geentest mierzy stężenie różnych soli w produkcie i na podstawie proporcji  w jakich one występują dla danego warzywa/owocu, wylicza zawartość azotanów w jego miąższu. Wystarczy wybrać na wyświetlaczu co chcemy zbadać (owoc, warzywo, mięso, ryby) a następnie z listy produktów wybrać ten, który nas interesuje (np. marchew). Wbijamy sondę znajdującą się w urządzeniu w badany produkt, i wciskamy przycisk rozpoczynający test. Greentest w ciągu 3 sekund sprawdzi produkt zinterpretuje wynik. Oprócz normy dla danego produktu oraz wyniku testu na wyświetlaczu, pojawi się dodatkowo kolor podpowiadający nam czy dany produkt jest bezpieczny do spożycia (zielony – ok, pomarańczowy – poziom powyżej normy, czerwony – bardzo znaczne przekroczenie norm – nie nadaje się do spożycia).

Czy to naprawdę działa?

Skuteczność działania Greentest w popularnym programie telewizyjnym  „Pani Gadżet”.

Warto mieć pewność

Dzięki rozwijającej się technologii każdy z nas może stać się ekspertem od zdrowych, jakościowych produktów, które wprowadzamy do swojej diety. Warto mieć pewność, że owoce i warzywa, które kupujemy swoim najbliższym, dostarczą im jedynie wartościowych witamin i minerałów, a nie okażą się dawką niebezpiecznych dla zdrowia związków chemicznych.

Więcej na www.greentest.pl.

Kod zniżkowy

Z kodem SensiGrayON1h kupisz urządzenie z 10% zniżką.

Urządzenia Greentest dostępne są w kilku wariantach:

Greentest Eco 1 – badający owoce i warzywa

Greentest Eco 2 – badający owoce i warzywa, mięso

Greentest Eco 3 – owoce, warzywa, mięso, ryby + dodatkowo twardość wody

Greentest Eco 4 – owoce, warzywa, mięso, ryby + dodatkowo promieniowanie wszystkich produktów żywnościowych (owoce, warzywa, mięso, ryby, owoce morza) oraz przedmiotów znajdujących się w naszym otoczeniu. Wszystko to dzięki wbudowanemu licznikowi Geigera.

Greentest Eco 5 – owoce, warzywa, mięso, ryby, twardość wody + dodatkowo promieniowanie wszystkich produktów żywnościowych