Wakacje z owocowo-warzywnym szaleństwem!
Niezależnie od tego, czy chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny, czy po prostu poprawić kondycję – postawienie na świeże soki i koktajle będzie dobrym rozwiązaniem. Warto korzystać z dobrodziejstw natury, szczególnie teraz, gdy mamy na wyciągnięcie ręki tyle przepysznych, sezonowych owoców i warzyw.
Świeże owoce, warzywa czy zioła powinny znaleźć się w naszej diecie codziennie, gdyż dostarczają organizmowi ważnych składników pokarmowych. Czasem jednak znalezienie czasu na przyswojenie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie bywa problematyczne, dlatego warto sięgać po soki i koktajle.
Postaw na jakość w odżywianiu i ciesz się efektami
Soki i koktajle to prawdziwa bomba witaminowa oraz źródło minerałów i enzymów, które do krwioobiegu przedostają się już w kilkanaście minut po spożyciu. Co więcej, organizm dostaje tylko to, co najlepsze z owoców i warzyw, więc nie musi radzić sobie z trawieniem – w końcu szybciej i efektywniej jest wypić 0,5 litra soku niż zjeść 1 kg jabłek. Jeśli nadal wahasz się, czy przygotowanie codziennie świeżego napoju ma naprawdę sens, to pomyśl o korzyściach: alkalizują organizm, czyli pomagają przywrócić prawidłowe pH, wzmacniają nasz system immunologiczny, a nawet zapobiegają napadom wilczego głodu, przez co są skutecznym sojusznikiem w walce o zgrabną sylwetkę. Aby przygotować smaczne i zdrowe koktajle, soki, czy smoothies warto zaopatrzyć się w praktyczne pomoce: blender, sokowirówkę lub wyciskarkę wolnoobrotową. Najlepiej takie, które – dzięki sprytnym rozwiązaniom – ułatwią przygotowywanie przekąsek i dostosują się do naszych preferencji i trybu życia.
Po co tracić czas na wyciśnięcie soku?
Świeżo wyciśnięte soki, w przeciwieństwie do tych ze sklepowej półki, nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury (przez którą tracą cenne wartości odżywcze) i nie zawierają chemicznych słodzików czy nadprogramowego cukru. Zalety świeżych soków doceniały już nasze babcie. Kiedyś w naszych domach królowały sokowirówki, które cięły owoce, jednocześnie poddając je działaniu wysokiej temperatury, co przyczyniało się do niszczenia cennych enzymów i witamin. W dodatku sok był napowietrzony i spieniony, więc szybko się rozwarstwiał. Dziś wiemy, że istnieje efektywniejsza metoda pozyskiwania zdrowych napojów – wyciskanie.
Wolnoobrotowe wyciskarki miażdżą produkty roślinne i wyciskają je „na zimno”, co umożliwia uzyskanie większej ilości bardziej wartościowego (o witaminy, enzymy i mikroelementy) soku, który nie jest spieniony. Urządzenia te zazwyczaj mają moc od 100 do 450 W, ale jeśli chcemy robić soki z twardych warzyw, takich jak marchewka czy buraczki, to lepiej zdecydować się takie o mocy większej niż 150 W. Warto wybierać te wyciskarki, które mają dwukierunkowy silnik, gdyż pozwala to na korzystanie z wstecznego biegu, przydającego się, gdy owoc lub warzywo utknie wewnątrz urządzenia. Takie rozwiązania ma np. wyciskarka Goclever Slow Juicer o mocy 300 W, która wyróżnia się nietypowym, pionowym, umieszczeniem wałka ślimakowego, co umożliwiło zainstalowanie większej komory wyciskania, a w efekcie zwiększyło ilość jednorazowo przygotowanego soku. Docenimy to szczególnie wtedy, gdy w naszym domu jest więcej amatorów świeżych soków lub spodziewamy się gości.
Zdrowa przekąska dla zabieganych
Inną formą dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych w skondensowanej formie są coraz popularniejsze koktajle, które z powodzeniem mogą zastąpić niezdrową przekąskę, jedzoną w biegu na mieście. Ich przygotowanie jest bardzo proste i trwa krótko – wystarczy tylko odpowiedni sprzęt kuchenny. W przypadku tych osób, które wiecznie są w biegu, świetnie sprawdzi się blender typu sportowego – taki jaki Homekraft Mix&Go. Urządzenie tego typu jest wygodne w użytkowaniu, gdyż można nim zmiksować wszystko w jednym pojemniku, po czym odkręcić noże, na ich miejsce założyć pokrywkę z ustnikiem i uchwytem do przenoszenia, a następnie popędzić do samochodu, na trening czy na spacer z dzieckiem. W dodatku nie trzeba nic skręcać czy przyciskać w trakcie pracy, bo wystarczy docisnąć kielich (lub pojemniki do przenoszenia) – aby rozdrabniać pulsacyjnie warzywno-owocowy zastrzyk witaminowy lub przekręcić – by rozpocząć ciągłe mieszanie składników.
Porady praktyczne:
- Koktajle czy soki najlepiej spożywać od razu. Można je jednak przechowywać w lodówce w zamkniętym hermetycznie pojemniku, najlepiej szklanym.
- Jeśli chcecie rozcieńczyć napój, to najlepiej wodą niskozmineralizowaną, bo zbyt duża ilość minerałów może zmienić smak soku czy koktajlu.
- Lepiej ostrożnie eksperymentować z połączeniem owoców i warzyw, bo może skończyć się rewolucjami żołądkowymi (na początek dobrze jest zacząć od sprawdzonych przepisów i mniejszych dawek).
Propozycje Goclever na szybkie i zdrowe soki:
6 marchewek
1 czerwony burak
1 łodyga selera naciowego
1 mały pęczek szczawiu
2 liście kapusty,
łodyga kalafiora, brokuła lub liście gorczycy
1 ząbek czosnku
Sok przeciw anemii:
4 marchewki
1 czerwony burak
1 łodyga selera naciowego
Sok na orzeźwienie
6 jabłek
pęczek natki pietruszki
kilka liści mięty
Podawaj kolejno kilka części jabłek, natkę pietruszki, miętę i ponownie kilka części jabłek.
Sok poprawiający witalność
6 marchwi
4 jabłka
2 średnie łodygi selera naciowego
plaster (1 cm) imbiru do smaku
1 pomarańcza
Obraną marchew pokrój na części. Pokrój jabłka bez usuwania gniazd. Zamiast pomarańczy możesz użyć ananasa lub czerwonego buraka.
4 pomarańcze
5 marchewek
1 łodyga selera naciowego
mały pęczek natki
korzeń imbiru (ok. 1cm)
—
Artykuł przygotowany z ekspertami marki Homekraft i Goclever
fot. materiały prasowe