Jesteś tym, co jesz! Pyszna zmiana z Agatą Młynarską

„Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu” to fachowy przewodnik po zawiłym świecie odżywiania, który ukazała się 19 listopada nakładem Wydawnictwa Burda Książki. Przy książce pracowały aż cztery wyjątkowe kobiety: znana dziennikarka Agata Młynarska, prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska – wybitna lekarz gastrolog, mgr Agnieszka Pęksa – dietetyk oraz szefowa kuchni Ewa Olejniczak.

– To nie jest książka o kolejnej diecie cud. Chcę podzielić się z wami doświadczeniem, które zdobyłam przez ostatnie miesiące. Dzięki niemu zrozumiałam, że jedzenie to źródło naszego dobrego lub fatalnego samopoczucia – w zależności od tego, jak je traktujemy – pisze Agata Młynarska we wstępie do książki.

 Życie w biegu i stresie, nieregularne, pospiesznie przygotowywane jedzenie, sztuczne „gotowce” i fast foody – to zgubne nawyki, skutkujące bólem brzucha, problemami z trawieniem, ciągłym zmęczeniem. Zły styl odżywiania jest powszechny… i zabójczy dla organizmu. Agata Młynarska zaprasza czytelników do przyjrzenia się swoim nawykom żywieniowym i zadbania o siebie.

W pierwszej części książki Agata Młynarska opowiada o własnych doświadczeniach: o tym, jak odkryła swoją nietolerancję na gluten i laktozę oraz jak po trudnym pobycie w szpitalu rozpoczęła nowy etap w życiu. Część druga to fachowe porady dietetyka – Agnieszka Pęksa wyjaśnia czytelnikom, na czym polegają popularne diety, jak dieta kapuściana, dieta Dukana czy różne odmiany wegetarianizmu. Tłumaczy, którym z nich można zaufać, jak dobrać dietę odpowiednią dla siebie i na jakie składniki zwracać uwagę. Część trzecia należy do mistrzyni kuchni Ewy Olejniczak, która udowadnia, że zdrowe, bezglutenowe gotowanie może być pyszne! Książkę wzbogacają fachowe informacje opracowane przez prof. Grażynę Rydzewską.

W książce nie zabrakło opowieści i anegdot z życia Agaty Młynarskiej, praktycznych porad żywieniowych oraz jadłospisów i przepisów – zarówno prostych i szybkich, jak i bardziej wyrafinowanych. Wszystko po to, aby ułatwić czytelnikom pyszną zmianę, której efekty mogą zaważyć na całym życiu.